Lingon sänker blodsockret

Lingon på en kvist - lingon kan sänka blodsockret.

Glukoshalten i blodet – blodsockret – behöver vara ganska jämn och inte för hög. Glukosen ska tas om hand av cellerna, men mängden glukos som bildas och hamnar i blodet kan också minskas av polyfenoler, något som lingon innehåller gott om.

Vid diabetes typ 2 har sockret – glukosen – i blodet svårt att ta sig in i cellerna som ska använda glukosen som bränsle eller lagra den. Cellerna är okänsliga för insulinet som är det hormon som ska se till att det sker. Glukosen blir kvar i blodet och halten ökar.

Stärkelsen i maten blir glukos

Stärkelse är en sorts kolhydrat som finns i potatis, pasta, ris och bröd. Den består av en lång rad sammanhängande glukosmolekyler och är lätt för kroppen att bryta ner till glukos. Efter en måltid höjs blodsockret – glukoshalten i blodet. Sockerarter och stärkelse bryts ner långsammare om man vid samma måltid äter fibrer, protein och fett. Då sker inte lika plötsliga och stora höjningarna av blodsockret.

Enligt forskningsstudier kan polyfenoler både bromsa nedbrytningen av stärkelse till glukos och hämma glukostransporten från tunntarmen ut i blodet. Dels kan polyfenoler bilda olika molekylkomplex med stärkelsen. Vissa bildar bland annat resistent stärkelse som inte bryts ner av matsmältningsenzymerna utan i stället fungerar som en fiber i tjocktarmen, vissa hindrar matsmältningsenzymerna från att binda till stärkelsen. Därigenom saktas matsmältningsprocessen ner. Dels kan polyfenoler hämma glukostransporten in i tunntarmens celler genom att störa glukostransportproteiner och därmed minskar också glukostransporten från tunntarmen ut i blodet.

Lingon kan sänka blodsockret

Lingon är rika på polyfenoler, och forskning har visat att lingon och deras polyfenoler kan motverka cellernas insulinmotstånd så att cellerna blir bättre på att ta emot glukosen från blodet. Lingon kan därmed sänka blodsockernivåerna och motverka även andra riskfaktorer för diabetes typ 2, som störd fettomsättning.

En grupp forskare ville undersöka om lingon även kan påverka nedbrytningen av stärkelse och glukostransporten i tunntarmen och på det sättet sänka blodsockret.

Försöket visade att lingonpolyfenoler tillsammans med majsstärkelse bildade täta nätstrukturer. Stärkelsen omvandlades delvis till resistent stärkelse. Matsmältningsenzymerna som ska bryta ner stärkelsen hämmades dessutom. Glukostransporten i försöksceller som simulerade tarmväggen minskade, vilket tyder på potential att minska mängden glukos som kommer vidare ut i blodet.  

 

Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38797300