6 hälsoeffekter av lingon

Lingon - många goda hälsoeffekter.

Lingon kallas ibland för ”supermat” och blir mer och mer populärt i fettmins­kande dieter. Men lingon har långt ifrån bara kosmetisk användning. Här listas 6 forskningsområden där det framkommit resultat som ger anledning till att lägga till lingon i sin dagliga kost tack vare dess positiva hälsoeffekter.

1. Kraftfull antioxidant
Lingon, liksom ”kusinerna” tranbär och blåbär, är fullproppade med kraftfulla antioxidanter. Deras flavonoider fungerar som antioxidanter och hjälper till att skydda kroppen från cellulära skador som uppträder när vi exponeras för destruktiva fria radikaler. Antioxidanter skyddar oss från såväl sjukdomar som ålderstecken. Hälsoeffekterna från flavonoider är väl kända och forskare har funnit att lingon innehåller mer flavonoider än något annat bär. Lingon hjälper också till att fylla på lagret av kroppsegna antioxidanter. Lingonets förmåga att bekämpa fria radikaler är ännu större än exempelvis tranbärets.

2. Mot inflammation
Inflammation är grunden till sjukdomar som cancer, Alzheimers, hjärtsjukdom, artrit och många andra degenerativa sjukdomar. De antioxidativa egenskaperna hos lingon fungerar också inflam­mationshämmande. Forskning har visat att lingon minskar mängden av det skadliga inflammatoriska ämnet MCP1.

3. Urinvägsproblem
Det är sedan tidigare känt att tranbär skyddar mot återkommande urinvägsinfektioner genom att hämma vissa bakterier. Effekten har kopplats till de flavonoider som kallas proantocyanidiner. Lingon är också en källa till proantocyanidiner.

4. Viktminskning och diabetes
I en vetenskaplig studie hade möss på diet med hög fetthalt kombinerat med lingon samma viktuppgång som möss på diet med låg fetthalt. Forskarna tror att den imponerande fettbekäm­pande mekanismen till stor del berodde på den höga polyfenolhalten i lingonen. Dessutom hade de möss som fick lingon lägre insulin- och blod­sockernivåer än de som inte fick lingon. Slut­satsen var att lingon har potential att behandla diabetes typ 2 och fetma.

5. Munhälsa
Parodondala sjukdomar beror oftast på kronisk infektion eller inflammation i tandköttet vilket försvagar tänderna och orsakar obehag och smärta. Infektioner i munnen kan leda till än mer allvarliga sjukdomar, och god munhälsa är därför mycket viktigt. Förutom att lingon som sagt har antiinflammatoriska egenskaper innehåller de också en tannin som har visats ha en kraftfull antimikrobiell effekt på två av bakterierna som orsakar sjukdomar i mun och tandkött.

6. Cancer
Många bär är kända för sina förmåga att begränsa celltillväxt och kan motverka cancer. Denna skyddande potential beror hos lingon på deras procyanidiner.

 

Källa: ”6 Proven Health Benefits of Lingonberries” av Marc Seward för Healthy Focus > https://healthyfocus.org/6-proven-health-benefits-of-lingonberries/