Hur mycket lingon ska man äta? Hur mycket lingonjuice ska man dricka?

Lingonplockning - Lingon - hur mycket lingon ska man äta, hur mycket lingonjuice ska man dricka?

Lingon eller lingon­juice vet man är positivt för hälsan, men det är svårt att rekommendera en exakt mängd. Vissa föreslår ett par dl lingon eller 1 dl lingonjuice per dag. Det ska förstås vara utan socker.

Lingon kallas ofta för superbär. Studier har visat på många positiva hälsoeffekter hos lingon. De sägs ha antiinflammatoriska, antibakteriella och anti­oxidativa effekter, motverka typ 2-diabetes och påverka tarmfloran positivt. Den som vill förebygga urinvägsinfektion kan få rådet att dricka osötad lingonjuice.

Lingon kan motverka riskfaktorer för typ 2-diabetes

I en svensk uppmärksammad studie med möss som åt fet mat såg forskarna att möss som dessutom fick lingon hade blodsocker- och insulinvärden liknande de hos möss som åt normal mat. Lingonen gav också bättre kolesterolvärden och leverfetthalter och skyddade från viktuppgång och typ 2-diabetes.

Vid forskning i Kanada upptäcktes lingonets förmåga att öka insulinets effektivitet så att glukos kan lämna blodet och tas upp av muskelcellerna. Detta är samma funktion som diabetesmedicinen Metformin har, men lingonen hade i studien ännu bättre effekt än medicinen.

Men hur mycket lingon ska man äta varje dag? Mössen i den svenska studien fick mat där lingonen utgjorde 20 % av den. En grov uppskatt­ning är då att om en människa äter ett kilo mat så ska 2 hg vara lingon. Emellertid menar forskarna att det förmodligen inte behöver vara så mycket. Andra omständigheter, som övrig kost och hälsotillstånd, spelar in. Mer forskning behövs.

Naturella lingon eller osötad lingonjuice bäst

Sötad lingonsaft och lingonsylt är inte ett bra alternativ. Socker får vi lätt i oss för mycket av ändå. Naturliga lingon och osötad lingonjuice är surt, men många hävdar att man faktiskt kan vänja sig och att de numera tycker att det är gott.

I osötad lingonjuice av en viss sort på marknaden har uppskattningsvis 3500 bär pressats till 5 dl lingonjuice. Med dr Olle Haglund brukade rekommendera 1 dl osötad lingonjuice dagligen till sina patienter med typ 2-diabetes. Det motsvarar ungefär 1,7 hg eller 2 dl hela lingon, som förstås går lika bra. Han såg många få bättre blodsockervärden, må bättre och kunna minska på eller sluta med medicin. Även om det inte hjälper alla så kan det vara värt att prova.

2 dl lingon eller 1 dl lingonjuice? Prova dig fram!

Lämplig mängd får man nog prova sig fram till eftersom olika faktorer kan spela in. Detta ger i alla fall en fingervisning, och den som har en sjukdom bör också rådgöra med sin läkare. Även om juice förstås är osötad bör den helst intas vid måltid för att jämna ut blodsockerkurvan.

Källor:
https://www.lu.se/article/lingon-stoppar-effekterna-av-fet-kost
https://www.immun.se/wp-content/uploads/2015/09/lingon_halsoeffekter.pdf