Fakta du inte visste om lingon

Lingonris - fakta om lingon.

Du vet säkert redan att lingon är goda, men visste du att lingonblommorna är samkönade? Eller att man kan odla lingon själv? Kolla listan med saker du kanske inte vet om lingon!

  • Lingon liknar mjölon och kan lätt förväxlas. Mjölonets bär är, som namnet antyder, torrare och mjöligare är lingonet. Hos lingon är bladkanterna nedvikta, hos mjölon platta. Lingonriset växer också mer upprätt medan mjölon har nedlig­gande ris. Om det hamnar något mjölon i sylten så gör det inget – de är inte giftiga.
  • Osötade lingon och dess ris har länge använts i folkmedicinen som medel mot urinvägsinfektion. Te gjort på bladen ansågs vara bra mot bleksot. Bären sägs också stimulera aptiten. Förr såldes bären på Apoteket som bland annat feberned­sättande medel.
  • Få känner till att det är möjligt att odla lingon själv. En fullvuxen lingonplanta kan under gynn­samma förhållanden ge upp till 1 liter bär. Du kan köpa lingonplantor i kruka på plantskola och plantera dem när som helst under året i mark utan tjäle. Man rekommenderar dock plantering på våren. De sprider sig med underjordiska rötter.Lingon - fakta
  • Lingonblommorna är samkönade, vilket betyder att ståndare och pistill är placerade i en och samma blomma. Befruktning kan ske både med pollen från samma individ eller med pollen från en annan individ. Pollinering med vindens hjälp är vanligast, men korspollinering med bin och humlor har visat sig öka fruktsättningen med 30-60 %.
  • Lingon är vintergröna och har alltså blad året om. De är mycket tåliga mot kyla och kan tåla 40 minusgrader och eventuellt lägre, men växer dåligt där somrarna är mycket varma. Bären får en sötare smak om man väntar med att plocka dem till frosten har kommit.
  • Bären kokas och sockras innan de äts som sylt, saft, kompott eller gelé. De kan också drickas som osötad juice eller serveras rårörda, vilket innebär att de krossas och blandas med socker. Bären är mycket rika på bensoesyra vilket bidrar till att lingonens hållbarhet är god även utan tillsatt konserveringsmedel.
  • Lingonet är det ekonomiskt viktigaste bäret i Sverige. Många människor på landsbygden tjänar pengar genom att plocka och sälja till uppköpare. I Tyskland och Österrike är lingonen populärare än i Sverige och vi exporterar stora mängder dit. På tyska heter lingon Preisselbeere.
  • Lingon har haft många olika namn i Sverige, exempelvis linbär, ljungbär, rödbär, bremle, skogs­bär, tyssling och kröser.

 

Källa: http://mittkok.expressen.se/artikel/lingon-12-fakta-du-inte-visste/